- Εξαιρετικό υλικό για χρήση αλοιφών δέρματος (οι γνωστές κηραλοιφές), όπου με προσθήκη αιθέριων ελαίων μπορεί να έχουν εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα (κυρίως σε εγκαύματα, κοψίματα, σκασίματα, πληγές, κτλ). Το κερί είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος.
- Διακοσμητικά κεριά και λαμπάδες από φυσικό κερί
- Κατασκευή βερνικιών και άλλων λιπαντικών
- Στις καλές τέχνες (συντήρηση έργων τέχνης, συστατικό χρωμάτων, κτλ)
Τρόποι περισυλλογής του κεριού
«Απολεπίσματα».
Ο μελισσοκόμος τρυγά τις κηρήθρες με το μέλι, αφαιρεί πρώτα ένα λεπτό στρώμα κεριού που τις περιβάλλει, τα γνωστά και ως απολεπίσματα. Αυτά αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από καθαρό κερί και παράγουν την υψηλότερη ποιότητα μελισσοκεριού. Εξάγονται συνήθως με διαχωριστήρα μελιού-κεριού που διαθέτει ο μελισσοκόμος ή πιο απλά με επίπλευση σε καυτό νερό.
Το ελληνικό φυσικό μελισσοκέρι έχει υψηλή ποιότητα λόγω της παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του και λόγω της ποικιλίας ανθοφοριών της χώρας μας. Λόγω της υψηλής του τιμής και της μεγάλης ζήτησης, μπορεί να νοθευτεί με κινέζικο κερί χαμηλής ποιότητας (συνήθως κυκλοφορεί σε μικρά πέλετς) που περιέχει ποσοστά παραφίνης. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να νοθευτεί απευθείας με παραφίνη, που είναι παράγωγο του πετρελαίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η διάκριση του φυσικού με του νοθευμένου κεριού δεν είναι πάντα εύκολη. Στο φυσικό κερί μέλισσας, η μυρωδιά πρέπει να είναι χαρακτηριστική κεριού (για μερικούς δυσάρεστη) και το χρώμα ανοιχτό κίτρινο ως καφε κίτρινο. Το σημείο τήξης του είναι 62-65οC ενώ η παραφίνη λυώνει σε πιο χαμηλή θερμοκρασία. Τέλος, μετά από μερικές εβδομάδες, το φυσικό κερί σχηματίζει μία λεπτή στοιβάδα από μικρούς κέρινουν κόκκους, το γνωστό “πάχνιασμα”. Αυτό δεν είναι μούχλα ή κάποια αλλοίωση, αλλά μόνο κάποια συστατικά που μεταναστεύουν στην επιφάνειά του. Το λευκωπό αυτό χνούδι λυώνει στους 39ΟC, δηλαδή με ένα στεγνωτήρα μαλλιών μπορούμε να το αφαιρέσουμε τοπικά, χωρίς κίνδυνο να λυώσει το κερί (που είπαμε ότι λιώνει στους 62 βαθμούς). Το πάχνιασμα λοιπόν, είναι και αυτός ένας δείκτης αγνότητας του φυσικού κεριού.